Kwaliteitszorgsystemen in de voedingsindustrie

Logo LFMFP

Voorstelling

Doelstelling van de 'kwaliteitscel' is om een brug te maken tussen de universiteit als 'wetenschappelijke wereld' en de diverse actoren binnen de voedingsindustrie, regelgeving, federaties inzake kwaliteitzorgsystemen.

Activiteiten van de kwaliteitscel

1. Coaching, begeleiding van en adviesverstrekking aan individuele bedrijven

  • Begeleiding van levensmiddelenbedrijven en organisaties in België en Nederland bij de uitwerking en implementatie van :
    • GHP / GMP / PRP (BVP)
    • HACCP
    • kwalitatieve en kwantitatieve gevarenanalyse
    • kwaliteitsmanagementsystemen (oa. ISO 22000,....)
    • BRC- en IFS-standaard met het oog op certificatie
    • Fedis Food voor KMO
    • autocontrolesysteem in het kader van het Koninklijk Besluit van 13/11/2004 betreffende autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht
  • Opmaak bemonsteringsplan - analyseparameters - interpretatie analyseresultaten
  • Opstellen specificaties grondstoffen/eindproducten
  • Uitvoeren van interne audits van bestaande kwaliteitsmanagementsystemen en adviseren in verbeteracties/corrigerende maatregelen (first party audits)
  • Validatie en verificatie van kwaliteitszorgsystemen

2. Adviesverstrekking aan federaties

Autocontrolegidsen in overeenstemming met het Koninklijk Besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht :

  • In opdracht van Belgapom, Vegebe en Fresh Trade Belgium : sectoren van de handel en verwerking van aardappelen, groenten en fruit
  • In opdracht van Choprabisco en Fenaco : sector van biscuiterie, patisserie en snoepgoed
  • In opdracht van Febelglaces : sector van consumptieijs
  • In opdracht van Vis & Gezond : sector voor visbe- en verwerking als vishandel

3. Trainingen / Opleidingen

Het geven van trainingen/opleidingen (open opleidingen en interne bedrijfsopleidingen) met betrekking tot hygiëne, GMP, HACCP, Gidsen voor Goede Hygiënische Praktijken, kwaliteitszorgsystemen (BRC, IFS, ..), wetgeving en levensmiddelenmicrobiologie.

Contact

Contactpersoon : Dr. ir. Liesbeth Jacxsens

Inhoud syndiceren